Τα ζυμαρικά - μακαρόνια

Τα ζυμαρικά - μακαρόνια
Ζυμαρικά παντός είδους   (Φωτογραφία:  Paranga images )
Τα ζυμαρικά ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των δημητριακών. Όπως και το ρύζι, έχει περίπου τις ίδιες ιδιότητες, άρα και τα ίδια περίπου πλεονεκτήματα.
Διατροφικά τα ζυμαρικά δεν έχουν βλαβερές ουσίες. Είναι μια τροφή που σαν δημητριακό, βρίσκεται στην βάση της μεσογειακής διατροφής, που ως γνωστόν είναι η υγιεινότερη και πλέον ισορροπημένη. Τα ζυμαρικά, είναι πηγή ενέργειας με μηδενικά λιπαρά, πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση του σωστού βάρους ή ακόμα και σε δίαιτες υπέρβαρων σε μικρότερες ποσότητες. Όπως, έχουμε τονίσει και για το ρύζι, οι δύο αυτές τροφές, είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας των αθλητών.
Τα ζυμαρικά κατασκευάζονται (συνήθως) από σιμιγδάλι - που έχει προέλθει από την άλεση σκληρού σταριού – με λίγο νερό και ενίοτε λίγο αλάτι. Μπορεί να φτιαχτούν - ιδίως εάν είναι σπιτικά - και με αλεύρι ή με αλεύρι και σιμιγδάλι μαζί. Στα κάπως πιο ιδιαίτερα είδη γίνονται και προσμίξεις με σπανάκι, ντομάτα, μελάνι σουπιάς, κ.λ.π.. Το διατροφικό αυτό είδος, έχει τον κίνδυνο να καταστεί επιβαρυντικό κυρίως θερμιδικά, όταν το αναμείξουμε με διάφορες σάλτσες με υψηλά λιπαρά, κυρίως με κρέμα γάλακτος ή με βούτυρο. Αν όμως συνδυαστεί με χαμηλά λιπαρά, όπως λαχανικά, πουλερικά ή ψάρια, τότε ένα γεύμα ζυμαρικών μπορεί να μας χορτάσει, να μας ικανοποιήσει γευστικά, να μας δώσει ενέργεια και καλή διάθεση και όλα αυτά με περίπου 500 θερμίδες, κάτι που ελάχιστα γεύματα μπορούν.
 Επιπλέον, αν τα ζυμαρικά είναι ολικής αλέσεως οι επιπλέον φυτικές ίνες βοηθούν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Άλλωστε όλα είναι ιδιαίτερα «φιλικά» με το στομάχι και εύπεπτα.
Τέλος τα ζυμαρικά, μέσα από το εμπόριο τον ανταγωνισμό αλλά και τις παραδόσεις σε τοπικές κοινωνίες, έχουν αναπτύξει εκατοντάδες είδη. Πέρα από τις προσμίξεις που αναφέραμε παραπάνω, έχουμε για παράδειγμα το κριθαράκι για σούπες, τα κοντά ζυμαρικά όπως το κοφτό και οι πέννες, οι ταλιατέλες, τα λαζάνια, τα κοχύλια, οι βίδες, τα παπιγιόν, τα φρέσκα (niochi) ζυμαρικά , τα γεμιστά όπως τα ραβιόλια και τα παραδοσιακά χειροποίητα ιταλικα φρέσκα ζυμαρικά (Gnocchi) και τα ελληνικά, χυλοπίτες και τραχανάς.


in.gr Αγροτουρισμός

Συνταγές και Υλικά :  Περισσότερα Θέματα

 
 ανά τόπο

Κάντε click στο χάρτη και μετά επιλέξτε περιφέρεια ή νομό

Αναζήτηση 

Δημοφιλέστεροι Προορισμοί