Τα φιστίκια Αιγίνης


Τα φιστίκια Αιγίνης
Φιστικιά  
Τα κελυφωτά φιστίκια καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Φθιώτιδα, Αττική, Μεγαρίδα, Κορινθία, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, Χαλκιδική κ.ά). Το φιστίκι Αιγίνης όμως είναι εκείνο που έγινε ονομαστό για την ποιότητά του. Επομένως, είναι λογικό να έχει και ιδιαίτερη ζήτηση. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε να ξεχωρίζουμε αν τα φιστίκια που ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε είναι Αιγίνης ή όχι.

Λίγη ιστορία

Η λέξη "φιστίκι" πιθανολογείται ότι προέρχεται από την αραβική "frustuq". Στη Σικελία το λένε "frastuca", στην Τουρκία "fistuk" και στη Βόρεια Ελλάδα "σαν φιστίκ".
Στην Αίγινα, η φιστικιά ήλθε στις αρχές του 1900. Ο γιατρός Ν. Περόγλου έφερε από τη Συρία τα πρώτα δένδρα. Στην αρχή κρατούσε την καλλιέργεια μυστική, αλλά, επειδή "ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον", σύντομα άρχισε η εξάπλωσή της στο νησί, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει μονοκαλλιέργεια.

Οι πρώτες αναφορές για τη φιστικιά γίνονται από τον Θεόφραστο (300 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (1ος αιώνας μ.Χ.). Το 30 μ.Χ., σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Τιβέριος μεταφέρει τη φιστικιά στην περιοχή της Ρώμης, στην Ισπανία και τη Γαλλία. Από εκεί μεταφέρεται στη Σικελία, στο Αλγέρι και την Τύνιδα.
Σήμερα, η μεγαλύτερη φιστικοπαραγωγός χώρα είναι η Περσία, η οποία αντιπροσωπεύει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν η Τουρκία, η Συρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Αφγανιστάν, ο Λίβανος κ.ά.
Στην Ελλάδα, το 1856 γίνεται αναφορά για δένδρα φιστικιάς στη Ζάκυνθο, ενώ το 1860 δημιουργείται ο πρώτος φιστικεώνας στο Ψυχικό Αττικής.

Το Φιστίκι Αιγίνης
Η υπουργική απόφαση και έγκριση αρ. 317708 του υπουργού Γεωργίας, όπως δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 18/14.1.1994, αρ. φύλλου 18 σχετικά με το φιστίκι Αιγίνης καθορίζει ότι:

  • Η ονομασία "Φιστίκι Αιγίνης" μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το προϊόν που παράγεται στη νήσο Αίγινα.
  • Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν σάρκα πράσινη.
  • Απαγορεύεται η εμπορία τυποποιημένων φιστικιών, στα οποία το ποσοστό των ανοικτών προς τα κλειστά είναι μικρότερο του 98%.
  • Το "Φιστίκι Αιγίνης" δεν μπορεί να εμπορεύεται για περίοδο μεγαλύτερη των 15 μηνών από τη συγκομιδή του.
  • Στη συσκευασία πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται το έτος παραγωγής, η ημερομηνία συσκευασίας και λήξης, η επεξεργασία που έχει υποστεί το προϊόν (ψημένο, άψητο, αλατισμένο, ανάλατο, με κέλυφος, ψίχα).
  • Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από τη συσκευασία ή τους 15 μήνες από τη συγκομιδή.
Επιλέον στην αρ. 4/18.6.96 αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το φιστίκι Αιγίνης αναφέρεται:

Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται η ονομασία "φιστίκια Αιγίνης", καθώς και οποιαδήποτε άλλη ονομασία που κάνει χρήση του τοπωνυμίου "Αίγινα" με οποιαδήποτε μορφή, π.χ., "φιστίκια ποικιλίας Αίγινας" ή "φιστίκια τύπου Αίγινας" για τα φιστίκια που δεν παράγονται στη νήσο Αίγινα.
Κάθε άλλο προϊόν του ιδίου είδους επιτρέπεται να διατίθεται με τη γενική ονομασία του είδους, π.χ., "φιστίκι" ή "κελυφωτό φιστίκι" και με τυχόν αναγραφή του τόπου παραγωγής του, εφόσον το προϊόν προέρχεται καθ' ολοκληρίαν από το μέρος αυτό.
Οι πιο πάνω διατάξεις είναι υποχρεωτικές και ισχύουν τόσο για συσκευασμένο προϊόν όσο και για προϊόν που διατίθεται χύμα. Η αναγραφή του τόπου παραγωγής πρέπει να γίνεται στη συσκευασία ή σε πινακίδα με τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο.
Σύμφωνα δε με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αίγινας "σπανίζει η εμπορία μη τυποποιημένου φιστικιού Αιγίνης εκτός του νησιού". Με λίγα λόγια, χύμα φιστίκια εκτός Αίγινας, μάλλον δεν είναι Αίγινας.

Πληροφορίες
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μέλι με φιστίκι, γλυκό του κουταλιού φιστίκι, παστέλι με φιστίκι κ.ά., μπορείτε να τα παραγγείλετε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φιστικοπαραγωγών Αίγινας στο τηλέφωνο (22970) 22396 και θα σας σταλούν με αντικαταβολή.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας

Συνταγές και Υλικά :  Περισσότερα Θέματα

 
 ανά τόπο

Κάντε click στο χάρτη και μετά επιλέξτε περιφέρεια ή νομό

Αναζήτηση 

Δημοφιλέστεροι Προορισμοί