Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή


Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή
(Φωτ. www.karatheodori.gr)  
Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή είναι ανοιχτό πρωί και απόγευμα. Δέχεται καθημερινές επισκέψεις ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου. Καθηγητές πανεπιστημίου, επιστημονικοί σύλλογοι, σχολεία, φοιτητές και απλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να μάθουν για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, ο οποίος οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στην επιστήμη, «τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα», όπως έχει δηλώσει ο ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Βαυαρίας καθηγητής κ. Ronald Burlis
3 φωτογραφίες


Η ιστορία του μουσείου ξεκίνησε όταν μια παρέα μαθηματικών του Δ.Σ. του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας, υπό τον κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, εξέδωσαν την εφημερίδα "Κ. Καραθεοδωρή" και ίδρυσαν τον παγκόσμιο Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή. Στην πορεία δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.karatheodori.gr, ένας δυναμικός μοχλός ανάδειξης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και συλλογής του υλικού για το μουσείο. Την καταγραφή, διευθέτηση και τοποθέτηση του υλικού ανέλαβε ο γνωστός για τον πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης (189) Δρ. N. Λυγερός με την ομάδα του, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου.

Οι 3 αίθουσες είναι αφιερωμένες στον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή μέγα νομικό και διπλωμάτη, τον μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και τον ιατρό Στέφανο Καραθεοδωρή.

  • Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική σχολή του Βελγίου και κατόπιν Μαθηματικός στο Göttingen. Το έργο του στα Μαθηματικά και τη Φυσική απέσπασε τον θαυμασμό των μεγαλυτέρων επιστημόνων του 20ού αιώνα.
  • Ο ιατρός Στέφανος Καραθεοδωρή μιλούσε και έγραφε 17 γλώσσες, σπούδασε 6 επιστήμες την Ιατρική, Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Θεολογία, Φυσική, Χημεία.
  • Ο Αλέξανδρος γιος του Στεφάνου μιλούσε 16 γλώσσες, σπούδασε νομικά, μουσική και μαθηματικά. Συμμετείχε στη συνθήκη Βερολίνου 1878 και υπήρξε ηγεμόνας της Σάμου και Κρήτης.
Ξενάγηση στο μουσείο
Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε: 
  • Βιβλία
  • Εργασίες
  • Αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με πολύ μεγάλους και διακεκριμένους επιστήμονες του 20ού αιώνα (πάνω από 50) μεταξύ αυτών και η αλληλογραφία με τον Αϊνστάιν.
  • Κάδρα με οικογενειακές φωτογραφίες
  • Προσωπικά αντικείμενα (οικιακά σκεύη κά.)
  • Μερικά από 40.000 περίπου χειρόγραφα που είναι όλο το έργο του Κ. Καραθεοδωρή.
Πρακτικές πληροφορίες
Το μουσείο Καραθεοδωρή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στα όρια ενός πάρκου, παλιού ηρώου. Στα ίδια όρια περιμετρικά βρίσκονται η παλιά νομική σχολή, το 1ο Γυμνάσιο και το Αρχαιολογικό μουσείο. Το μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) 9.00-2.00 και 6.00-9.00 το απόγευμα. Η ιστοσελίδα του είναι  Είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ.
Τηλ. 2531085640, Φαξ 2531085641, www.karatheodori.gr

Διεύθυνση: Στ. Κυριακίδη 93, Κομοτηνή.

Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή

Απoδράσεις:  Περισσότερα Θέματα

Τα σχόλιά σας

Περισσότερα άρθρα προς σχολιασμό

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr


 
 ανά τόπο

Κάντε click στο χάρτη και μετά επιλέξτε περιφέρεια ή νομό

Αναζήτηση 

Δημοφιλέστεροι Προορισμοί